اسنوزلن یا اتاق چند حسی
اسنوزلن یا اتاق چند حسی
در ایران به اتاق تاریک نیز شناخته می شود. اتاق تاریک، یکی از انواع ابزارهای درمانی در گروه اختلالات تکاملی کودکان است. اتاق تاریک در زمینه ادراک دیداری و شنیداری (کاررکردهای توجه دیداری، حافظه دیداری، ادراک عمق دیداری، هماهنگی چشم و دست، کنترل محیط از راه دور و ….) خدمات خود را ارائه میدهد. فضای این اتاق به گونهای است که با کاهش نور، به طور کامل تاریک میشود که مزایای زیادی را به دنبال خواهد داشت. کلیه کودکان با مشکلات هوشی، رشدی، اختلالات توجه و تمرکز و … میتوانند از این خدمات استفاده کنند.
اتاق تاریک مکانیست که برای رشد حواس شخص طراحی شده است .
اتاق تاریک به عنوان اتاق حسی (sensory room) کودک را ارزیابی حسی می کند و بر اساس آن برای بهبود این وضعیت ، برای فرد برنامه ریزی می کنیم . اتاق تاریک به عنوان یکی از زیر مجموعه های محیط چند حسی (multi sensory environment ) یا MSE به تقویت عملکردهایی می پردازد که در آن غالبا حس های بینایی ، شنوایی ، وستیبولار ، عمقی و لامسه تحریک و تقویت می شود .
در محیط های چند حسی MSE به طور کامل تمامی حواس تقویت می شود و این محیط ها به صورت مکمل برای درمان و یا توانبخشی حواس کاربرد دارند که شامل : اتاق سفید white room اتاق تاریک dark room اتاق صدا Sound room اتاق تعاملی interactive room اتاق آب Water room اتاق نرم بازی soft play room محوطه (حیاط) حسی multi sensory garden.
کاربرد تمامی این اتاق ها درمان و توانبخشی بر اساس تحریک حسی و سازگاری حسی می باشد که در افرادی که دچار اختلالات پردازش حسی می باشند مفید واقع می گردد .
فواید اتاق تاریک :
þ محدود کردن حواسها و جهت دادن به حواس کودک
þ افزایش توجه کودک به محرک های دیداری و شنیداری
þ افزایش درک کودک از بدن خود (body concept) و (Body image)
þ افزایش تحمل و حس آرامش در کودک
þ افزایش ادراک عمق در کودک
þ افزایش حافظه دیداری
þ مشغول کردن انواع توجه به طور مجزا : توجه انتخابی selective attention جا بجایی توجهShifting و تقسیم توجهdivided
þ بهبود مهارت کاوش چشمی و افزایش میدان توجه بینایی
þ فضایی آرام برای کاهش اضطراب و ترس کودک
þ افزایش ادراک عمق در کودک
þ افزایش حافظه دیداری
þ بهبود حرکات چشمی (visual Scanning)، تعقیب بینایی و افزایش میدان توجه بینایی
þ بهبود هماهنگی چشم و دست ، تعقیب بینایی
þ آموزش مفاهیم شناختی
þ کاهش مقاومت کودک در یادگیری
þ کاهش مقاومت کودک در برابر محیط جدید
þ افزایش تعامل کودک و بهبود روابط اجتماعی